top of page

Roermond

Thomassen en Remunj, het zijn twee handen op een buik.

Mijn familie maakte een groot deel van de 20e eeuw deel uit van 'de sjtad'. De verschillende bedrijven, de familiebanden en het deelnemen aan veel activiteiten gaven aanleiding tot uitspraken als: "Doe bös d'r zeker eine van Thomassen, neet?" "Bös dich van de bekker of van de gezet?" 

Roerkade 2, nu 3

Hier moet het allemaal begonnen zijn. Voor dit pand vroeg Remigius al in 1903 een vergunning aan voor de aanleg van een oven. Toen hij het pand kocht - nog vóór zijn huwelijk - had dit nummer 2. 

 

Bergstraat 

Hoewel er meerdere locaties in de familie van belang waren liggen mijn herinneringen bij 't Bergske:  een schuin aflopende straat die de Steenweg/Varkensmarkt en de Marktstraat/Neerstraat verbindt. In het hart van de binnenstad. Een smalle winkelstraat waar voertuigen waren verboden en voetgangers al een eigen domein hadden nog vòòr dat dat gemeengoed werd. Waar sneeuw zorgde voor een fantastische glijbaan in de winter, waar in de loop der jaren diverse winkels en bijbehorende families kwamen en vertrokken. En die ondanks zijn karakter niet voorkomt op ansichtkaarten!

Luifelstraat

In deze richting de Kraanpoort en kathedraal oplopende straat, lag aan de benedenlinkerkant op nr. 14 het pand waar de suikerwerkengroothandel was gevestigd. In mijn herinnering werd ze gerund door ome Rum en tante Mia maar vòòr hen door Remigius en later zijn vrouw Maria.

Roerkade 3 (voorheen 2). Tekst op de gevel: R. Thomassen-Teunissen Machinale Brood-& Banketbakkerij.

Luifelstraat 14

Luifelstraat 14 anno 2020.

Roerkade 3

Roerkade 3 anno 2020.

Ansichtkaart Bergstraat

De Bergstraat in de jaren 60 van de 20e eeuw.

bottom of page