top of page

Bergstraat 9 en 11

Bergstraat 9  

 

Mijn ouderlijk huis bestond uit twee panden in het midden van de Bergstraat in Roermond.

Op nummer 9 waren de winkel en ons woonhuis gevestigd. De totale diepte van het pand bedroeg vanaf de straat tot achter in de keuken 42 meter. Achter de winkel bevond zich 'de salon', zogenoemd omdat die ruimte vóór de Tweede Wereldoorlog een lunchroom was. Daarachter lag de woonkamer die uitzicht bood op een binnenplaats. Links naast de salon en de woonkamer liep in twee delen een lange gang die verbinding gaf naar de ruime keuken achterin het perceel. Deze keuken was voorzien van een origineel, uitgebreid Bruynzeel keukenensemble. Onder de winkel  bevond zich een grote gewelfde kelder die vanuit nummer 11 bereikbaar was; onder de woonkamer was een kleine kelder die onder meer in de oorlog als schuilkelder heeft gediend.
Op de bovenverdiepingen lagen alle slaapkamers, een badkamer, speelkamers, het toilet, een voorraadkamer en doorgangen naar het zijpand en was er toegang naar een grote zolder. In de loop der jaren verhuisden de kinderen van een twee- naar een eenpersoonskamer al naar gelang hun leeftijd of behoefte. In de opbouwjaren na WOII bood de allerhoogste verdieping ook onderdak aan startende gezinnen.

Nummer 11 was een kort smal pand met een pui bestaande uit een grote beweegbare poort van twee gelijke helften. Deze waren aan de straatkant voorzien van snoepautomaten zodat er ook na winkelsluiting nog omzet was.

Het eerste deel van dit pand was het ‘magazijn’: alle producten uit de bakkerij waarvoor nog geen plaats in de winkel was of die klaarlagen om te worden bezorgd bij klanten, werden hier tijdelijk opgeslagen. Ook was er ruimte voor onze fietsen en brommers.

Boven het begane grond-gedeelte waren twee verdiepingen, op de eerste werd het ‘geweckte’ fruit voor de bakkerij bewaard. De verdieping daarboven was niet in gebruik, soms wel als speelruimte.  

Het verlengde van het magazijn op de begane grond bestond uit een ‘lichter’ gedeelte waar een enorme bedrijfskoelkast stond. Hierna was er een gang met aan het eind toegang naar de bakkerij die in feite een eigen gebouw was en via tussendeuren met pand nummer 9 was verbonden.

Het hoogteverschil van de aflopende Bergstraat maakte dat er in beide panden bij verschillende deuren verhoogde drempels van een of twee treden nodig waren.
 

Twee panden met daarin werk-, woon- en slaapkamers was voor ons grote gezin noodzakelijk. Als kind vond je dat gewoon, je ouders werkten thuis, er was veel leef- en speelruimte. Je kon je er goed verstoppen!

Bergstraat 9 in 1920 Langenhof

Bergstraat 9 in 1920. De uitbater heet Langenhof.
De indeling van de pui is tot aan het 'eind van de zaak' gelijk gebleven. Alleen de deur is ooit van twee helften veranderd in één.

Bergstraat 9 ca 1967

Bergstraat 9 ca. 1967. 

Snoepautomaat op poort #11

Snoepautomaat aan de poort.

De bakkerij

‘De grootste bakkerij van Roermond’. Zó groot dat deze werkplaats jarenlang het praktijklokaal was voor de leerlingen van de Ambachtsschool, afdeling brood-en banket. Het was een ruimte met verschillende hoeken en afmetingen. Een immense gasoven met rijskast, twee mengmachines, een klein aanrecht en vijf verschillende werkbanken. Elke werkbank met zijn eigen functie: voor brood, voor banket, of voor de vetproducten. Via een tussendeur kwam je in ‘de banketbekkeriej’, een wat koelere ruimte waar slagroom werd geklopt en voor de feestdagen allerlei chocoladevormen werden gevuld. 

Boven de bakkerij lag de zogenoemde ‘meelzolder’ waar (nog vroeger dan in ‘mijn tijd’) het meel in grote 50kg zakken werd opgeslagen. Toch lag het meeste meel meestal in de bakkerij dichtbij de verwerkingsplek. Die meelzolder, de zolder daar weer boven en een kleine zolder ernaast waren uitstekende speelplekken. Zó groot dat de kinderen er ooit een fancy-fair organiseerden!

De laatste winkeldag

Op de laatste winkeldag in 1974 bracht een draaiorgel een serenade aan 'al het lekkers van Thomassen-Deckers'.

In 1974 sloten mijn ouders hun bedrijf. Er was geen zicht op overname door een van de kinderen of een collega-bakker geweest. Grote investeringen waren niet meer gedaan. Beide panden werden verkocht en kregen verschillende bestemmingen. In het begin van de 21e eeuw werden ze samengevoegd tot één grote modezaak.
Van de oorspronkelijke indeling(en) bleef niets meer over of zichtbaar. Alleen het dak met zijn houten spanten was een beetje herkenbaar. Gelukkig zijn aan de voorzijde de oude verdiepingsramen gehandhaafd.

ca. 1980 De Jong en Sunny&Djive
Bovenverdiepingen tijdens verbouwing

Bergstraat 9: tijdens de verbouwing.

Doorkijk naar het dak
Bergstraat 9 sinds oktober 2021.jpg

Situatie sinds oktober 2021.

Bergstraat 9 en 11: gesplitst in twee afzonderlijke bedrijven
(ca. 1980).

bottom of page