Duiven
De redenen om Duiven op te nemen op deze site.
• Het is de woonplaats van de familie Peters, de schoonfamilie van mijn overgrootmoeders' zus Clara. Schoonvader was directeur van een pannen-en tegelfabriek in Duiven.
• Het is de woonplaats van de familie Rutjes. Vader Johannes richtte er in 1833 een Franse kostschool op met een uitbreiding met een nieuw gebouw in 1861. Hij stelde zijn zoon Johannes Hermanus in dat jaar aan als directeur. Deze zoon overleed echter een half jaar na zijn aanstelling op 24-jarige leeftijd.
• Het 'historische' fotoboek met originele foto's van de families Peters en Rutjes was in bezit van Helène Pelt. Na het scannen van het beeldmateriaal heb ik het ter beschikking gesteld aan het gemeente-archief van Duiven.
Fotoalbum met links Peterspagina, rechts Rutjespagina.
"De Stek in Duiven
Op deze plek stond in de 19e eeuw een Franse kostschool. Geopend in 1833 door Johannes Rutjes, hoofd van de parochieschool in Duiven. De leerlingen krijgen les in de dorpsschool (de huidige Boomgaard), handig gelegen pal naast de kostschool.
In 1925 komt het gebouw in het bezit van de nonnen die er een klooster voor de zusters beginnen. Later in die eeuw schaft de gemeente Duiven het gebouw aan en maakt het tot onderdeel van het gemeentehuis. De overblijfselen van dit gebouw zijn nog terug te zien met het, naast de Stek gelegen, Restaurant
't Raedthuys.
Vanaf midden jaren ‘90 van de 20e eeuw staat op deze plek de Duivense bibliotheek. Een plek met een rijke historie: van kostschool, naar klooster, van gemeentehuis tot bibliotheek."
Tekst op de website van De Stek over het inmiddels multifunctionele gebouw op de plek van de voormalige kostschool.
Document met beschrijving van de kostschool.